JouniM

Erillainen ALV-malli, ajatuksia?

Olen jo pidemmän aikaa hahmotellut yksinkertaista mallia jossa luotaisiin mahdollisuuksia pienyritystoiminnan aktivoimiseen ja kehittämiseen. Valitettava faktahan on se että tänä päivänä uusia työpaikkoja suuriin tai edes keskisuuriin yrityksiin ei käytännössä synny, vaan toimintaa tehostetaan pääasiassa yt-neuvotteluiden kautta, joiden lopputulos on harvemmin työntekijälle mieluinen ja aika harvoin se on myöskään valtiolle mieluinen.

Seuraavaan malliin toivoisin kriittisiä ja pohtivia kommentteja joissa haetaan mallin hyviä ja huonoja puolia, ilman että se ammuttaisiin alas ilman pohdintaa.

Malliin liittyyy komponentteina arvonlisävero, työllistämiskustannukset ja työhön kannustaminen sekä velkajärjestely.

 

Arvonlisävero

 • Jokainen yritys on arvonlisäverovelvollinen. Ei keinotekoista liikevaihtosidonnaista rajaa.
 • Kuukausittain myynnistä tilitetään valtiolle arvonlisäveroprosentin mukainen vero, siten että tilityksessä on 500 euron raja jonka ylittävä osuus tilitetään valtiolle ja alle jäävä jää yritykseen.
 • Suomen Yrittäjät ovat puhuneet 50000 euron verottoman liikevaihdon rajasta. Oma ehdotukseni on tuon alle ja siitä puuttuu kokonaan keinotekoinen raja joka on omiaan rajoittamaan toiminnan kehittämistä.

Työllistämisen tukeminen

 • Yrityksen vastuuhenkilö voisi aina kolmanteen työntekijään saakka vähentää työntekijästä aiheutuvat sivukulut kuukausittaisesta arvonlisäverosta ensimmäisen työvuoden osalta siten että ensimmäisestä työntekijästä voidaan vähentää 3/3 osaa sivukuluista, toisesta 2/3 ja kolmannesta 1/3 alkaen työntekijän palkkaamista seuraavasta kuukaudesta. Mikäli ensimmäinen työntekijä joudutaan työntekijästä riippumattomista syistä irtisanomaan voidaan irtisanomista seuraavien kolmen vuoden aikana palkattavasta uudesta työtekijästä vähentää ainoastaan seuraavan tason verran.
 • Etu on vastuuhenkilösidonnainen eli jos sama henkilö on vastuuhenkilönä useammassa yrityksessä on etu käytettävissä ainoastaan yhteen kolmen vuoden aikana.

Työhön kannustaminen

 • Työttömälle henkilölle sallitaan sivuansiot 500 €/kk brutto ilman että se vaikuttaa ansiosidonnaiseen tai peruspäivärahaan.
 • Tasausjakso 3 kuukautta eli kolmen kuukaauden aikana voit ansaita enintään 1500 € brutto ilman että se vaikuttaa päivärahaa heikentävästi.
 • Ansiosidonnaisen kestoa harkittava.

Henkilöyrittäjän velkajärjestely

 • Henkilöyrittäjän velkajärjestyn ulottaminen koskemaan myös yhtiömuotoisia henkilöyrityksiä.
 • Velkajärjestelyssä pyritään turvaaminen yritystoiminnan mahdollinen jatko ja yrittäjän oikeus ihmisarvoiseen asumiseen eli jos yrittäjältä myydään asunto on yrittäjällä oikeus hankkia myytävällä omaisuudella kokonaiskustannuksiltaan edullisin omalta paikkakunnalta löytyvä asumiskuntoinen asunto velkajärjestelyn ajaksi tai vaihtoehtoisesti paikkakunnalta jossa on työllistymismahdollisuuksia.
 • Kertaalleen yrittänyt henkilö kannattaa päästää ahdingosta vaikka omaisuutensa menettäneenä, sillä heissä on valtava voimavara jota voidaan hyödyntää jos vain annetaan mahdollisuuksia.
 • Osakeyhtiön osakkaat voidaan tässä kohdassa ohittaa sillä yhtiönä osakeyhtiö on aivan erityyppinen osakkaaseen kohdistuvilta riskeiltään.

 

Toivoisin lukijoilta kommentteja mitä vaikutuksia edellä olevalla olisi pitkässä juoksussa kokonaisverokertymään, työttömyyskustannuksiin, huoltosuhteeseen kokonaisuudessaan, taloudelliseen toimeliaisuuteen, yhteiskunnan henkiseen hyvinvointiin, uusien palvelutuotteiden kehittämiseen mukaan lukien matkailun, yhteiskunnan kaupungistumiseen ja maaseudun elinvoimaisuuteen, seniorien mahdollisuuksiin asua kotonaan ja muihin seikkoihin joita tulee mieleen.

Mietitään mitä tuolla yritykseen jäävällä 500 eurolla on vaikutusta uusien yritysten syntymiseen joita kenties perustaisivat nykyisin työttömänä olevat henkilöt.

Arvonlisäverokertymässä kannattaa huomioida kuinka paljon verokertymästä tulee tällä hetkellä pienyrityksistä ja kuinka paljon suuryrityksistä ja mitä se vaikuttaa kokonaiskertymään.

Itselläni ei valitettavasti riitä kyvyt mallin vaikutusten laskemiseen mutta jos jollakulla on riittävät taustatiedot ja matemaattiset kyvyt niin se olisi mielenkiintoista luettavaa, joko alas ammuttuna tai kehittämiskelpoisena mallina.

Mietitään myös mistä malli rahoitetaan, sillä alkuun tuollainen maksaa enemmän ennenkuin se tuottaa. Onko esimerkiksi Tekesin rahoista, joita tänäpäivä jaetaan taseiltaan vahvoille yrityksille, kohdennettavissa varoja.

Lisäksi kaikenlainen ammattimainen verkkohuutokauppa pitäisi ottaa mukaan arvonlisäverovelvollisuuden piiriin.

 

Myös mallin jalostamiseen tähtäävät kommentit ovat tervetulleita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Lisäksi kannattaa uhrata muutama ajatus nykyisille pienyrityksille joille ei välttämättä löydy jatkajaa vaan yrittäjä muuttuu tuottavasta yksiköstä kuluja aiheuttavaksi. Kaikille näille pitäisi ehdottomasti löytyä jatkaja.

Pekka Pylkkönen

Itse pidin lähinnä tuosta sivukulujen vähennysmahdollisuudesta mutta en ole ihan varma, onko se yksinkertaisin tapa toteuttaa alennusta.

Voisiko työnantajamaksuja ihan vain yksinkertaisesti ... alentaa? Yritys ja työntekijä käyvät kauppaa lähinnä nettopalkasta. Tämän päälle ylimääräisiä maksuja tulee tuloverosta ja vakuutuksista. Kahdesta jälkimmäisestä voisi ainakin toisesta lähteä nipistämään.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Pahoin pelkään että päinvastoin nousupainetta on luvassa, mutta tärkeää olisi se ettei koko kakkua kaadettaisi työnantajan niskaan vaan osan kustannuksista pitäisi mennä työntekijän osuudesta, vaikka se ei loppupeleissä mitään muutakaan.

Ajatuksena tuossa sivukuissa ei ole alentaa normaaleja sivukuluja vaikka se olisikin toivottavaa vaan madaltaa kynnystä ensimmäisen/-ten palkkaamiseen. Yksinyrittäjälle om suuri ponnistus palkata se ensimmäinen joka ei välttämättä edes alkuun tuota mitään vaan jopa tuo lisäkustannuksia.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Itse olen monessa yhteydessä esittänyt, ettei alv. saisi kohdistua työvoimakuluihin... riippumatta henkilöstömäärästä... loppuisi työttömyys pitkässä juoksussa, mutta kun kaikki tähtää vain vientiin.

Toimituksen poiminnat