JouniM

Suomen varautuminen muuttuvaan turvallisuustilanteeseen

Suomessa kuten muuallakin maailmassa olemme huolestuneena seuranneet Venäjän uutta sodankäyntitapaa.

Venäjä ei julista sotaa, vaan ottaa nopeantoiminnan joukoilla avainkohteet hallintaan ja niiden kautta pyrkii järkyttämään maan siviili- ja sotilasinfraktuuria tarkoituksenaan komentosuhteiden katkominen ja vihollisen joukkonen sitominen useampaan kohteeseen. Lisäksi Venäjä pyrkii, ainakin jos olosuhteet ovat otolliset, vaikuttamaan ihmisten mieliin jotta näiden suhtautuminen valloittajaan olisi mahdollisimman myötämielinen. Tähän on avainasemassa paikallinen venäläisperäinen tai kotoperäinen venäläismielinen väestö joista pyritään nostamaan esiin uutta paikallista "siviilihallintoa"

Perinteiset maahantunkeutumiset ovat historiaa ja uudet toimet perustuvat tunnuksettomien joukkojen ja maahanlaskujoukkojen toimintaan joilla saadaan nopeasti avainkohteet hallintaan. Erittäin huolestuttavaa on Venäjän valtiollisten ilma-alusten lentäminen siviilitunnistein lentosuunnitelmissa joista poiketaan loukkaamaan suvereenin valtion ilmatilaa. Tärkeimpien lentokenttien välittömään haltuunottoon riittää kaksi - kolme siviililentona kentälle laskeutunutta rahtikonetta per kenttä, joilla voidaan tuoda 500 miestä ja välttämätön raskaampi aseistus.

Maanpuolustus

Muuttuneessa tilanteessa Suomen nykyinen reserviläisjärjestelmä on liian kankea ja tarvitsee pikaista uudistusta. Varusmieskoulutus tulee saattaa kattamaan molemmat sukupuolet ja aseelisen koulutuksen suorittavat tulee valikoida entistä huolellisemmin. Ne jotka eivät ole kelvollisia aseelliseen varusmieskoulutukseen tulee kykyjensä mukaan velvoittaa siviilipalvelukseen kouluttautumaan poikkeustiloihin pelastustoimi mukaan lukien ja sisältäen myös selviytymisen urbaanissa ympäristössä jossa infra pettää.

Reserviläiset tulee jatkossa jakaa aktiivireserviin ja passiivireserviin.

Aktiivireserviläiselle joiden lukumäärä olisi noin 20-30000 reserviläistä, jaettaisiin tarvittava taisteluvarustus kotiin. Kotona varusteet säilytetään etälukitussa turvakaapissa josta reserviläinen saa varusteet ulos ajoitetun harjoituspyynnön valtuuttama tai mikäli lukko ei saa enää lukituskäskyä, reserviläinen voi omalla koodillaan avata varustekaapin ja kokoontua ennalta määrättyyn paikkaan täydessä taisteluvalmiudessa. Aktiivireserviläiset lisäksi velvoitetaan vuotuiseen lääkärintarkastukseen jossa tutkitaan palvelukelpoisuus sekä vuotuiseen puolustusvoimien valvonnassa suoritettuun itseorganisoituun taisteluharjoitukseen. Täkynä aktiivireserviläiselle toimii oma status ja mahdollisesti pieni verohuojennus.

Passiivireserville varusteet jaetaan kuten tähänkin saakka.

Tämänkaltaisella aktiivireservijärjestelmällä saavuttaisimme liki ammattiarmeijan reagointiajan muuttuneeseen sotilaalliseen uhkaan ja saisimme samalla varusteiden etäsijoituksen hyödyt.

Jos esimerkiksi Helsingin seudulla olisi 5000 aktiivireserviläistä + varusmiehet ja kantahenkilöstö, saisimme huomattavan sotilaallisen voiman liikkeelle tunneissa torjumaan strategista iskua.

Lisäksi järjestelmä olisi edullisempi kuin ammattiarmeija ja tarjoaa silti laajan reservipohjan koko maan puolustamiseen. 

Sotilaallinen liittoutuminen

Suomi ei ole enää puolueeton, vaikka aikaisemmin taiteilimme poliittisesti idän ja lännen välillä olemme nyt liittoutuneet läntisten eurooppalaisten arvojen yhteisöön Euroopan Unioniin. Euroopan Unioninin jäsenyys on tuonut meille hyötyjä ja haittoja joista ei tässä kannata keskustella laajemmin, mutta samalla sitonut meidät läntiseen perheeseen, jonne arvojemme puolesta kuulummekin.

Sotilaallisesti olemme liittoutumattomia, vaikkakin läheisin suhtein Natoon. 

Venäjän näkökulmasta olemme eurooppalainen kummajainen joka on länsisuuntautunut mutta ilman lännen sotilaallista turvaa. Jos kuvittelemme että Venäjän ja Euroopan kesken tulee suuremman luokan konflikti jolla on suuri vaara muuttua aseelliseksi olemme me oudossa tilanteessa. Venäjää ei kiinnosta Suomi, Venäjää kiinnostaa Pietarin turvaaminen ja ennenkaikkea Kronstadtissa sijaitsena Itämeren laivaston turvaminen. Tänä päivänä kolmensadan kilometrin ilmapuolustusvyöhyke anna tarvittavaa suojaa joten Venäjällä on aito huoli Pietarin alueen turvaamisesta. Suomi ei ole uhka Pietarille eikä Venäjälle vaikkakin Pietari on rakennettu vanhalle suomalaiselle maaperälle.

Nykytilanne jossa Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton antaa Venäjälle mahdollisuuden parantaa Pietarin alueen ilmapuolustusta yksinkertaisesti miehittämällä Suomen eteläiset osat samalla lamaannuttaen valtion hallinnon. Sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen kimppuun Venäjä voisi laittaa aivan hyvin kaikki parhaat yksikkönsä sillä Nato ei tule Suomea auttamaan jolloin reservejä ei tarvitse pitää muualla. Venäjää ei kiinnosta Suomen vakuutukset liittoutumattomuudesta. Venäjää kiinnostaa Pietarin ilmapuolustus jota Suomi ei Venäjän puolesta tule hoitamaan.

Tässä tilanteessa modernin sodankäynnin maailmassa Suomella ei ole varaa olla liittoutumatta sillä sotilaallisesti liittoutumattomana maana olemme orastavan konfliktin sattuessa ensimmäinen maa jonne Venäjä laajentaa puolustusvyöhykettään.

Vaihtoehtoina meillä on vain ja ainoastaan sotilaallinen liittoutuminen joko Naton tai Ruotsin kanssa. Ruotsista saisimme apuina ainoastaan ilmatukea joka on rajallinen. Ruotsin etuna puolestaan olisi parempi sitoutuminen Suomen puolustamiseen, etenkin jos Suomen ja Ruotsin ilma- ja merivoimien komento olisi jo valmiiksi yhdistetty vuorotellen siten että komento kummassakin aselajissa olisi vuorovetoinen.

Naton puolesta puhuu taas suurempi sotilaallinen voima joka kuitenkin laajan konfliktin sattuessa kohdennetaan tärkeämpiin kohteisiin kuin Suomeen.

Toisaalta juuri Naton suurempi sotilaallinen voima on se tekijä jota Venäjäkin kunnioittaa miettiessään tekeekö se Suomeen kohdistuvan ennakoivan hyökkäyksen suojatakseen Pietaria.

Lopuksi uudelleen väittämäni, Venäjää ei kiinnosta Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus, Venäjää kiinnostaa Pietarin turvaaminen. 

 

Lisätty linkki Verkkouutisten juttuun:

Venäläiskenraali paljasti jo ennen Ukrainaa: nämä ovat uuden salaisen sodankäynnin säännöt 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ketä sitten kiinnostaa Suomen liittoutumattomuus?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ok, täsmennetään sen verran että Venäjä on ainoa jota kiinnostaa pitää Suomi liittoutumattomana mutta ei siksi että liittoutunut Suomi olisi Venäjälle yhtään sen suurempi uhka kuin liittoutumaton. Liittoutumattomuutemme on Venäjän intresseissä ainoastaan sen vuoksi että mahdollisen kriisitilanteen syttyessä Venäjä voi kohtuullisen huoletta laajentaa ilmapuolustustuksen operoimaan Suomen maaperältä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä mä ymmärsin vaikka vähän hitaammin kuin kommentoiva näppäinkäteni.
Mitään hirveätä rajaa suomalaiset eivät ole rakentaneet itärajalle kulttuurisesti vaikka muuten olemme läntisiä ja meillä on läntiset käsitykset yksilönvapauksista ja oikeudenmukaisuudesta jne. Mehän tiedämme että pohjoisvenäläiset ja me olemme melko sekoittuneita etnisesti.
Jos me liitymme Natoon venäläinen propaganda saa helpomman tehtävän kuin aikaisemmin Suomen suhteen senkun demonisoi koko porukan.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #5

Toisaalta jos venäläinen propaganda koneisto alkaa demonisoimaan Suomea ja kuitenkin venäläiset matkailijat saavat täällä asiallista kohtelua niin tuo propagandahan kääntyy esittäjäänsä vastaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

"Toisaalta jos venäläinen propaganda koneisto alkaa demonisoimaan Suomea ja kuitenkin venäläiset matkailijat saavat täällä asiallista kohtelua niin tuo propagandahan kääntyy esittäjäänsä vastaan."

Riippuu tietenkin siitä miten asiat Venäjän mediassa esitetään. Tuskin niitä matkailijoita Venäjän mittakaavassa niin paljon on että suuresti yleiseen mielipiteeseen vaikuttavat. Nythän osa venäläisistä tuntuu ajattelevan Ukrainan olevan aivan täynnä natseja/fasisteja/whatever, jotka syövät venäläislapsia päivälliseksi. Median vaikutus oman maan kansalaisiin voi olla valtaisa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Totta ja Anderssonin blogissa Koivula on jo paljastanut pöydällä siis Putinin propaganda byyroon pöydällä olevan "Suomi juoninut ukrainassa'-deviisin. Suomi , Koivisto, Ahtisaari,Halonen,Niinistö !!!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Luuletko, että naiset tässä maassa suostuisivat varuhenkilöpalvelukseen?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ei sitä miehiltäkään kysytä. Toisekseen se riippuu palveluksen sisällöstä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uskaltaisiko joku poliitikko sellaista ehdottaa...no, toisaalta, saahan nykyäänkin armeijasta vapautuksen käytännössä jokainen halukas. Naiset varmaankin jättäisivät vain menemättä kutsuntoihin ja armeijaan, ja mitä sille voisi tehdä? Vankilapaikatkin loppuisivat alta aikayksikön. Ja kannattaako nyt ketään oikeastaan pakottaakaan aremijaan?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #12

Kyseessä olisi kansalaisvelvollisuus joka jakautuu joko aseelliseen tai siviilipalvelukseen. Siviilipuolen yksi tärkeimmistä asikoista on selviytyminen kaupunkiympäristössä josta on sähkönjakelu katkennut. Haja-alueella asuvat saavat vetensä ja ruokansa tiukan paikan tullen luonnosta mutta kaupunkien väenpaljous tekee kaupunkiselviytymisestä paljon haastavampaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Hyviä ajatuksia! Venäläisten uudistuneen sodankäyntitavan osalta minua on todella hämmästyttänyt 1500 km Ukrainan kriisialueen ulkopuolella asuvien suomalaisten innokkuus loikata Venäjän puolelle ja ryhtyä internet-prikaatin trolliksi, vaikuttamaan yleisen mielipiteen muodostukseen Venäjän eduksi aktiivisesti väärää tietoa levittämällä. Tästä ilmiöstä ei totisesti ole puutetta Uuden Suomen uutis- ja puheenvuorokeskusteluissakaan.

Aktiivireservi on niin innovatiivinen ehdotus, että sen kaikki seurannaisvaikutukset vaatisivat perinpohjaista tarkastelua. Jos noin korkeaa oma-aloitteisuutta aktiivireserviläisiltä edellytetään, sen verohuojennuksen ei mielestäni tarvitsisi edes olla pieni. Ehdotuksen sulattelu vaatisi varmasti kuitenkin useita vuosia käytäntöön soveltamiseen saakka.

Liittoutumisen käsittelet osuvasti, ja juurikin Venäläisten Pietarin asemasta tunteman huolen takia olisi meidän Naton jäsenäkin omaksuttava sama periaate kuin Norjassa: ei liittolaisten joukkoja maahan muulloin kuin harjoituksiin, eikä hyökkäyksellisiä asejärjestelmiä Suomen maaperälle. Ja Venäjälle on taattava kaikki mahdollisuudet ETYJ:in hengessä täydentää oman tiedustelunsa tuloksia varmistaakseen, jotta sen ei tarvitse pelätä ikäviä yllätyksiä Suomen alueelta.

Puolustuksensa syvyyden lisääminen Pietarin ja Kuolan edustalla on todellakin se monien peräänkuuluttama motiivi, "miksi ihmeessä Venäjä haluaisi hyökätä Suomeen?". Sotilaallinen liittoutumattomuutemme on tässä suomalaisten hyväuskoista itsepetosta: eihän Venäjä toki sen perusteella jätä ottamatta aluettamme käyttööns jos se sitä pitää tarpeellisena - yksin jättäytymisemme tekee sen haltuunoton heille ainoastaan helpommaksi.

En itse esitä visioita puolustusjärjestelmämme radikaalista uusimisesta, vaan toivon, että sitä vahvistettaisiin riittävän ajoissa aivan sellaisena kuin se on jo tällä hetkellä. Mikä on tarpeeksi ja sen lisäksi riittävän ajoissa, siitä näkyy olevan valtaa pitävillä poliitikoilla kovin eri näkemys kuin itselläni. Ks. http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17491...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Lisäksi tuo suomalaiset venäläismielisyys on varsin huolestuttavaa sillä se indikoi Venäjälle että myös täällä on mahdollista kanavoida ajatuksia ja löytää henkilöitä joita voitaisiin käyttää "väliaikaishallituksena".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kaakkois-Ukrainan Novoazovskissa venäläiset miehittäjät esiintyvät "rauhanturvaajina." Asukkaita kehotetaan ilmiantamaan Ukrainan hallituksen kannattajat turvallisuuspalvelu FSB:lle.

http://www.unian.net/politics/957408-snbo-rossiysk...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juuri tässä ilmiantamisessa on toinen syy, miksi venäläismielisyys Suomessakin on huolestuttavaa. Samaa käytäntöä sovellettaisiin epäilemättä Suomenkin alueilla, jotka mahdollisesti joutuisivat poikkeusoloissa Venäjän halllintaan, eikä kollaboraattoreista näyttäisi tulevan puutetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vuonna 1937 Neuvostoliitossa määrättiin koululapset ilmiantamaan vanhempansa, jos he tiesivät kotona vallitsevan Stalinin vastaisen ilmapiirin. Muutoinkin jokainen ilmiannettu vietiin automaattisesti vankileirille Siperiaan ilman eri tutkimuksia. Ilmiannon laiminlyönti johti myös samaan rangaistukseen. Solzhenitsyn kuvaa tätä hyvin Vankileirien Saaristossa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En kannata yleistä (myös naisia) koskevaa asevelvollisuutta enkä myös muutoksia nykyiseen käytäntöön saada lykkäystä tai vapautusta palveluksesta.

Usein vapautuksen syy liittyy terveyteen tai vaarallisen huonoon fyysiseen kuntoon. Pitämällä nämä henkilöt väkisin palveluksessa aiheuttanee ainoastaan ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia järjestää sellaista palvelua joihin ko henkilöt pystyvät mutta jolla ei maanpuolustuksen kannalta ole merkitystä. Samoin epäilen näiden motivaatiota sellaisen pakkopalveluksen jälkeen. Nykynuoret ovat kasvaneet aikakauteen jossa omien motivaatioiden ja positiivisten kokemuksien merkitys on korostuneempi kuin ennen (mielestäni).

Takana ovat ne ajat jolloin jokaiselle löytyi jotakin ja sitten oli näitä lattianpesijöitä ja perunankuorijia. Toki oikealla, maanpuolustuksen ehdoilla tapahtuvalla suunnittelulla asioita voidaan varmasti parantaa.

Maanpuolustus on muutakin kuin sotilaallista maanpuolustusta. Jos palvelusvelvollisuus halutaan väkisin kattaa koskemaan kaikkia, niin kannattaisiko halukkaille tarjota mahdollisuutta hankkia sellaista koulutusta josta on hyötyä kriisin aikana linjojen takana? Palo-, pelastus-, huolto- ja logistiikka. Kriisin alettua maassa pitää myös kyetä hoitamaan yhteiskunnalle välttämättömät työt.

Varusmiespalveluksessa on varmasti kehitettävää. Olisiko halukkaille ja tiettyihin tehtäviin mahdollisuutta suorittaa esim kaksi- tai viisivuotista sopimusta, jolloin ehtisivät myös harjoitella riittävästi niitä oppimiaan taitoja ennen kotiutumista. Sanotaanko noita sopimussotilaiksi tai jotain? Nykyisinhän pitemmän koulutuksen saavat varusmiehet kotiutuvat melkein heti saamansa koulutuksen jälkeen. Samoin esim E-kuljettajille koulutetaan yhdistelmäkortit ammattipätevyyksineen ja se tuottaa uusia ammattimiehiä työmarkkinoille 'ilmaiseksi'. Olisiko miettimisen aihetta laittaa ko palvelus useampivuotiseksi josta porkkana olisi valmis koulutus ja ammattipätevyys siviiliin?

Jos taas miehen sijoituspaikaksi laitetaan harmaa reservi, riittää siihen pelkkä sotilaan peruskoulutuskausi 2-3 kk.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Lähtökohtana tuolle kaikki kattavalle "kansalaispalvelukselle" on nimenomaan soveltuvimman aineksen valikoituminen aseelliseen maanpuolustukseen sukupuolesta riippumatta ja toisekseen kriisiajan siviilitoiminnoille valmiuksia antavalle koulutukselle. Vapautusta voisi edelleen hakea terveydellisin perustein.

Siviilipuolelle koulutusta pitäisi antaa
- Pelastustoimeen
- Logistiikkaan ja liikenteenohjaukseen
- Ympäristöonnettomuuksien vahingontorjuntaan
- ja ennen kaikkea omatoimiseen selviämiseen poikkeusoloissa.

Sotilaallisella puolella riittäisi passiivireserviin sijoitettaville tuo kertomasi 2-3kk aktiivireservin miehistökurssi suorittaisi aselajin erikoistumisopinnot + 6-9kk josta jatketaan / sulaudutaan reservin aliupseeri ja reserviupseeri kurssille.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tomi, muuten olen paljolti samaa mieltä, mutta 2-3 kk aikana en kyllä usko vielä tapahtuvan sellaista riittävää oppimista, jonka turvin nykyajan sotanäyttämöllä edes selviää hengissä, saatikka taistelee tehokkaasti. Esimerkiksi Britannian ammattiarmeijassa pidetään 6 kk koulutusta minimiaikana, jonka jälkeen sotilas voidaan lähettää sotatoimialueelle -- mutta ei välttämättä vielä taistelutehtäviin.

Jos on tarkoitus kouluttaa taistelijoita eikä maaliosastoja, en lähtisi missään nimessä tinkimään oppimistuloksista. Mielestäni olisi aivan hirvittävää ja vastuutonta ajatella hätäisesti pikakoulutettuja reserviläisiä käskettävän vastaiskuun häätämään maasta suurvallan hyökkäysjoukkoja, joita on puolestaan valmennettu ja varustettu tehtäviinsä perusteellisesti aikaa ja vaivaa säästämättä ja jotka tietävät taistelevansa Suomessa koko ajan omasta hengestään sen lisäksi, että he pyrkivät täyttämään käsketyn tehtävänsä.

Luotan siihen, että Puolustusvoimissa tämä asia tiedostetaan hyvin, enkä soisi kenenkään pähkähullun poliitikon alkavan keräillä populistisia irtopisteitä kampanjoimalla varusmiepalveluksen ajan lyhentämisellä. Se veisi pohjaa pois siltä, mille puolustuskykymme varsinaisesti perustuu - oikeasti riittävästi koulutetulle ja taistelussa menestymisen mahdollisuudet omaavalle reserville. Tämähän on "työturvallisuuskysymys"! Mieluummin sitten vaikka sveitsiläiseen tapaan usein toistuvia kertausharjoituksia niin kauan, kuin on sijoitettuna sodan ajan joukkoihin. Meillä on siihen kyllä kansakuntana varaa, mutta ei läheistemme lähettämiseen sotaan toistaitoisena. Nuoren ihmisen elämässä vuosikaan koulutusuran ja työelämän välissä ei ole kohtuuton aika.

Vaikkapa jalkaväen taistelu on aika paljon monimutkaisempaa, vaativampaa ja ennen kaikkea hengenvaarallisempaa kuin vaikkapa jääkiekon pelaaminen, eikä taisteluissa hopeamitaleita jaeta. Kelpaako jääkiekon maajoukkueeseen lahjakkainkaan urheilija 2-3 kk kokemuksella?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

6 kuukautinen peruskoulutus olisikin nykyistä peruskoulutusta liki puolet pitempi ja sinänsä oikein hyvä asia.

Hieman yksinkertaistetusti ja mutkat suoriksi esittäen:

Meillähän peruskoulutuskausi (p-kausi) kestää n 8 viikkoa. Tänä lyhyenä aikana on opittava kaikki ne välttämättömät tiedot ja taidot jota jokaisen sotilaan tulee osata ja joita varmasti tulet tarvitsemaan sitten reservissä jos sattuu pahin ja kutsu käy. Monelta voi hommaa vaikeuttaa se että palveluksen alussa ollessa sitä tarvittavaa kuntoa ei kaikilla ole vaan sen pitää saada nousemaan. Opittavia, omaksuttavia asioita on paljon ja kaikki on uutta ja ihmeellistä.

P-kauden jälkeen alkaa miehistön erikoiskoulutuskausi ja joukkokoulutuskausi, toisilla aliupseerikoulu. Nämä kaudet kestävät 34 tai 44 viikkoa. Siellä opitaan lisätaitoja omaan tehtävään mutta aikanaan saamistasi arvosanoista, iästä ja paikoista riippuen kaikkia ei näihin tehtäviin sa-reservissä sijoiteta. Joidenkin osalta koulutus menee siis sa-tehtävää ajatellen hukkaan.

Tämä on varmaan pv:ssa huomioitu ja niillä paras tietotaito käytännön asioiden ratkaisemiseksi.
Satunnaisajattelijana pidentäisin asevelvollisuusajan kattamaan pelkän peruskoulutuskauden 8 viikosta 3-6 kuukauteen. Erikoiskoulutukseen menijöistä/halukkaista muodostaisin muutaman vuoden palvelusvelvollisuudella toimivat palkatut ammattilaiset. Tulisipa ainakin reserviin osaamista nykyisen 6-12 kuukauden pikakoulutuksen sijaan.

Kykyjä yksityiskohtien suunnitteluun/kustannuslaskelmiin mulla ei ole, olipa vaan tuollaista Esson kulmapöydässä mietittyä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #23

Peruskoulutukseksi nimitettävä vaihe on lähinnä haarautumispiste, josta varusmieskoulutuksen suuntautuminen alkaa eriytyä yksilöllisesti Puolustusvoimien siihenastisen palveluksen perusteella arvioiman koulutettavuuden mukaan.

Tärkeintä on, että ne jotka kohtaavat vihollisen tulitaistelussa, saavat juuri siihen riittävän osaamisen - muihin tehtäviin koulutettavien pitää sitten osata toisenlaiset taidot hengissä säilymisen perusasioiden lisäksi. Mitään sellaista "harmaata reserviä", joka on ehtinyt ainoastaan oppia organisaation tavoille ja selviytymään mutta ei juuri muuta, ei ylipäänsä pidä kouluttaa eikä sijoittaa sodan ajan joukkoihin - sehän olisi epäeettistä.

Asiallisen ja riittävän koulutuksen olemme velkaa kaikille, jotka vannovat sotilasvalan tai -vakuutuksen. Sodan ajan joukkoihin sijoitettujen reserviläisten pitää myös voida luottaa siihen, että toisetkin joukoissamme osaavat omat tehtävänsä. Koulutusajaksi ei riitä nykysotaa varten kenellekään alle puoli vuotta, ottaen huomioon aktiivisesta palveluksesta vapaat ajat.

Palkattuja ammattilaisia eli sopimussotilaita ei mikään estä värväämästä, paitsi valtion budjetti. Ks. http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17491...

Pekka Iiskonmaki

Aktiivireserviläisten määrä voisi olla jopa 50.000. Siihen kenttäarmeija n. 300.000 olisi jo melkoinen lukko. Tosin kaikilla niillä pitää olla ajanmukaiset työkalut.

Se olisi karkeasti ottaen 10 prikaatia. Se liikkuisi nopeasti ja antaisi heti vastaiskuja.

Martti Laines

Hyvä kirjoitus.

Lisäisin vielä, että mikäli Suomi olisikin täysin kriisin ulkopuolinen, puolueeton ja tahraton, ja Venäjä katsoisi tarpeelliseksi kasvattaa Pietarin puolustusvyöhykettä - kuten yllä kerrottu - miehittämällä Etelä-Suomen... on tasan satavarma, että kun kerran Suomen maaperälle on tultu ja hallinto lamautettu, tilaisuutta käytettäisiin häikäilemättä hyväksi Suomen venäläistämiseksi.

Kriisin päätyttyä Venäjä ei lähtisi Suomesta anteeksipyydellen, vaan tilaisuuden koittaessa tehtäisiin Suomesta Venäjän alusmaa - järjestettyine vaaleineen yms.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kouluttautua voi www.mpk.fi ja pelastuspuolta voi harjoitella VPK:ssa.

Aktiivireserviläiseksi voi halutessaan hakeutua

http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoim...

kuntotesti on joka vuosi, joten lenkille sitten vain.

Toimituksen poiminnat