JouniM

Oma henkilökohtainen näkemykseni Ukrainasta ja Krimistä

Seuraava teksti on oma näkemykseni Ukrainan kriisistä ja siihen johtaneista syistä sekä tulevasta.

Saattaa sisältää virheitä!

 

Ukrainan kriisi ja kansannousu pohjaa pitkään jatkuneeseen kansan tyytymättömyyteen sekä valtaviin tuloeroihin niin Ukrainassa kuin muissakin entisissä Neuvostotasavalloissa. Venäjällä ja Ukrainassa on monet henkilöt jotka ovat olleet oikeilla paikoilla oikella hetkellä ovat onnistuneet siirtämään merkittävät valtion omaisuuserät henkilökohtaiseksi omaisuudeksi. Tätä on tapahtunut niin Ulrainassa kuin myös vielä suuremmin Venäjällä.

Megalomaaninen korruptio Ukrainassa oli johtanut järjestelmän halvaantumiseen ja kansan suureen tytymättömyyteen joka alkoi purkautumaan rauhallisissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset jatkuivat kuitenkin hallinnon näkökulmasta liian pitkään jolloin niitä vastaan alettiin käyttämään voimaa. Tämä puolestaan johti mielenosoittajien varustautumiseen tuota voimaa vastaan.

Massiivisten mielenosoitusten organisointi vaatii myös rahaa jota mitä ilmeisemmin on antaneet myös vallanhaluiset ukrainalaiset sekä myös ulkovallat. Mahdollisesti Yhdysvallat sekä osa Euroopan Unionin jäsenmaista.

Venäjä puolestaan on pitkään ollut käärmeissään Neuvostoliiton hajoamisesta sekä on usein antanut ymmärtää että Neuvostotasavaltojen irtautuminen oli Neuvostoliiton lakien vastainen ja näin ollen laiton.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se että Venäjä haistoi Ukrainan kuohunnassa tilaisuuden saada koko Ukraina hallintaansa tai ainakin Venäjälle strateginen Krimin niemimaa joka on myös avainasemassa Mustanmeren energiavarojen hyödyntämisessä.

Mielenosoittajien mielestä myös Janukovitsh rikkoi lupauksensa yheistyöstä lännen kanssa aloittaessaan tunnustelut Venäjän kanssa laajasta taloudellisesta yhteistyöstä. Ukrainalaiset muistavat vielä varsin hyvin neuvostoaikaiset kauheudet jotka Neuvostoliitto tarkoituksella aiheutti, kuten keinotekoinen nälänhätä  jonka tarkoituksena oli nujertaa ukrainalainen nationalismi (tässä on jotain tuttua). Tässä mielessä ukrainalaisten katkeruus Moskovan komentoa kohtaan lienee varsin ymmärrettävää. 

Ukrainan kautta kulkee myös Venäjän kaasureitti Euroopan vientimarkkinoille joten sen johdosta Ukraina on Moskovalle enemmän kuin tärkeä. Euroopan energiamarkkinat ovat muutoksen alla sillä Romanialla on merkittävät kaasuvarat Mustanmeren alueella ja Puolalla on liuskekaasuvarantoja joiden hyödyntäminen kuitenkin nykyisellä kustannustasolla ei ole kannattavaa. Krimin edustalta on kuitenkin löydetty merkittäviä kaasuesiintymiä jotka tekisivät Ukrainasta energiaomavaraisen ja potentiaalisen kaasuntuottajan Eurooppassa. Tämä ei luonnollisestikaan miellytä Venäjän Gaspromia.

Venäjä muuten hyväksyi juuri parahultaisiltaan separtismilain jolla estetään Venäjän federaation jäsenten irtautumisvalmistelut ja kuinka ollakaan Venäjän entinen päämisteri ja Gaspromin entinen suuromistaja myi omistuksensa Gaspromista juuri Ukrainan kriisin alla. Lisäksi Krimille on valmisteltu jo ennakkoon Venäjän osaksi siirtymiseen liittyvät eläkejärjestelyt ja muut joiden normaali valmisteluaika olisi vähintään kuukausia. Nyt ne on valmiit viikoissa.

Mutta takaisin Kiovaan. Maidanilla mielenosoitukset jatkuivat mutta eivät johtaneet mihinkään. Mukaan astui väkivaltaa hallinnon puolelta johon mielenosoittajat vastasivat astaloin ja polttopulloin. Suurin osa mielenosoittajista oli aivan tavallisia ukrainalaisia ja joukossa myös oli Janukovitshia vastustaneita venäläisiä Krimiltä. Tilanteen muutti pykälää väkivaltaisemmaksi hallituksen berkut-yksiköt jotka suorittivat väkivaltaisia pidätyksiä ja kiinniotettujen pahoinpitelyitä. Se kuka aloitti aseiden käytön ei ole minulle auennut, mutta molemmat osapuolet käyttivät tuliaseita toisiaan vastaan. Olen myös muistaakseni hesarista lukenut silminnäkijästä joka kertoi asistautuneesta joukosta joka tuli osapuolten väliin, ampuen ensin viranomaisia ja kääntäen sen jälkeen piiput mielenosoittajia kohtaan ja avanneen tulen.

Sekä viranomaisia että mielenosoittajia ampuneesta/-neista tarkka-ampujista en ole pystynyt tekemään itse lopullista mielipidettä oliko molemmilla puolilla omansa, varmasti oli. Oliko mielenosoittajien joukossa tarkka-ampuja joka ampui myös omia, mahdollisesti. Lisäksi avoimeksi jää se oliko tarkka-ampujien joukossa ulkovaltojen agentteja. Venäjä ainakin hyötyisi merkittävästi jos löytyisi jokin "natsi" joka ampui omia ja tämä on itselläni päälimmäisenä ajatuksena, ottaen huomioon Venäjän aikaisemmat valmistelu Krimin haltuunottoon.

Vallanvaihdon jälkeen alkoi Venäjän puolelta armoton mediasota jossa kaikki ukrainalaiset leimattiin natseiksi, vaikka Moskovassa duumassa istuu Ukrainan suurinta kansallismielistä puoluetta Svobodaa paljon jyrkempi LDPR puolue joka ajaa Suur-Venäjää ja haluaa palauttaa kaikki Venäjään aikaisemmin kuuluneet alueet takaisin Moskovan komentoon. 

Moskova puhuu laittomasta vallankaappauksesta vaikka Ukrainan parlamentti (vaaleilla valittu) erotti istuneen presidentin vuorokautta sen jälkeen kun tämä oli poistunut maasta.

Krimillä alkoi välittömästi operaation toinen vaihen jossa laillinen vaaleilla valittu Krimin hallitus asemiesten toimesta hajoitettiin ja tilalle asetettiin entisen pikkugangsterin vetämä venäjämielinen nukkehallitus. Salaman nopeasti Krimin katukuvaan ilmestyi suunnattomia julisteita joissa kuvattiin Krimiä natsilipun verisessä varjossa ja verrattiin Venäjän raikkaaseen vapauteen. Venäjämielinen uusi hallinto esti ETYJ:n tarkkailijoiden pääsyn Krimille ja kaikki paitsi yksi TV-kanava vaihdettiin Venäjän lähetyksiin. Krimillä toimittajia pahoinpideltiin ja salamannopeasti alkoi juutalaisten synagoogiin ilmestyä ilkivaltaisia merkkejä joiden tarkoituksena oli näyttää kuinka ukrainalainen fasismi iski juutalaisiin. Näitä hyökkäyksiä todistanut rabbi ei voinut varmuudella kuvata ukrainalaisten tekemiksi vaan piti jopa todennäköisempänä että tekijät olivat venäläismielisiä provokaattorieita jotka yrittivät luoda pelkoa Krimille.

Edelleen Moskovasta puhutaan Ukrainasta natsismin pesänä vaikka Kiovan juutalainen rabbi kertoo ettei Ukrainassa ole käytännössä esiintynyt lainkaan juutalaisiin kohdistuneita rikoksia ja puolusti vielä ukrainalaista nationalismia jota kuvasi terveeksi kansallistunnoksi ja teki selväksi ettei hänen mielestä Natsismia ja nationalismia voi sekoittaa keskenään. Varmasti mielenosoittajien joukossa on ollut vähintään osa-päivä natseja, mutta on siellä ollut mukana väkeä myös toiselta äärilaidalta. Pääosin kuitenkin mielenosoittajat ovat olleet aivan tavallisia ukrainalaisuudesta ylpeitä ihmisiä.

Venäjän asevoimat on tällä hetkellä tunkeutuneina manner-Ukrainan maaperälle eli ovat tunkeutuneet itsenäisen valtion alueelle. Samoin Itä-Ukrainasta, Donetskin kaupungista on saatu kiinni räjähtein varustautunut Venäjän kansalainen jonka ammattimaisuudesta päätellen miehen on arvioitu kuuluvan Venäjän sotilastiedusteluun. Samassa kaupungissa venäläismieliset miehet olivat hyökänneet ukrainalaiskannattajien kimppuun ja kun poliisi oli saattanut ukrainalaismielenosoittajat bussiin olivat venäläismieliset tunkeutuneet tuoho bussiin ja puukottaneet kaksi mielenosoittajaa kuoliaaksi ja haavoittaneet useita. Seuraavana päiväna ukrainalaismieliset olivat ampuneet venäläismielisten läheisyydessä kuitenkaan haavoittamatta ketään.

Tällä hetkellä Krimillä on meneillään ainoastaan Venäjän mielestä laillinen kansanäänestys jota valvoo aseelliset joukot ja vaaliuurnat ovat läpiväkyviä jolloin vaalisalaisuus on kyseenalainen. Lisäksi raportoidaan että jokainen joka vaalipaikalle ilmestyy pystyy äänestämään oli kyseessä sitten alaikäinen tai Venäjän kansalainen. 

Krimiläiset saavat luultavasti läpi enemmistön tahdon ja vähemmistöön jääneille jää käteen pelko.

Toivottavasti enemmistö on päätökseensä tyytyväinen myös muutaman vuoden kuluttua sillä kuten todettua ei Venäjä salli itsestään eroamista.

 

Maanantaina ollaan monessa asiassa taas enemmän kartalla mutta kokonaisuudessaan tuntuu siltä että koko tämä Ukrainan tilanne valahtaa Venäjän ahneisiin käsiin hieman liian käsikirjoituksen mukaan. Voinhan toki olla väärässäkin mutta tältä minusta tällä hetkellä tuntuu. 

Hieman ristiriitaisin odotuksin mietin myös itä-Ukrainan tilannetta josta Venäjän puolustusministeriö on lausunut varsin hyökkäävästi, ellei Ukraina saa tilannetta hallintaan on Venäjän turvattava Itä-Ukrainan venäläisten turvallisuus. Valitettavan mielenkiintoiseksi tämän tekee se että alueelta on jo saatu kiinni venäläisiä valmistelemassa turvallisuutta heikentäviä iskuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Janukovitsh ehti tehdä Exxonin kanssa sopimuksen koeporauksista Krimin edustalla - kumma kyllä Mustanmeren öljy- ja kaasuvaroista ei ole meillä tiedotusvälineissä puhuttu mitään.

Öljyä ja kaasua ei anneta EU:n käsiin...

Toimituksen poiminnat