JouniM

Äitiys ja työllistämisen ihanuus

Annika Lapintie (vas) kirjoitti eilen EU-tuomioistuimen ratkaisusta joka turvaa äidin palkanmaksua hänen jäädessä suoraan uudelle äityslomalle ilman paluuta välissä työhön. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pj. Lapintie oli hieman huolissaan naisten tasa-arvoisen työllistymisen esteistä ja ehdotti että vanhemmuuden kustannukset jaettaisiin kaikille työnantajille. Sinänsä ihan oikean suuntainen ehdotus mutta vasemmistolle tyypilliseen tapaan kustannukset halutaan jakaa muille, eikä niin että ne suuntautuisi vahingossakaan itselle - edes murto-osalla.

Edustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) puolestaan möläytti ulos että hänen olisi pitänyt suosia nuoria miehiä valitessaan avustajiaan, ettei avustajan äitiyslomasta olisi tullut harmia.

Molemmat edustajat ottavat kantaa ongelmaan omalla tavallaan. Ruohonen-Lerner jopa suosittelee laittomasti syrjimään naisia henkilövalintoja tehtäessä. Lapintie puolestaan on aidosti huolissaan naisten tasa-arvosta työelämässä, mutta esittää vaillinaisia ratkaisuja.

Yhteiskunta tarvitsee lapsia, se on sanomattakin selvää mutta moni pienyrittäjä ei kestä vanhemmuuden aiheuttamia kustannuksia ja saattaa ajautua jopa konkurssiin syyttä. Vanhemmuuden kustannukset tulee jakaa koko yhteiskunnan kesken - ei työnantajien.

Työnantaja ostaa työsopimuksella työsuoritteen, ei lisäkustannuksia. Työnantaja ei suoraan hyödy syntyvästä lapsesta lainkaan, mutta yhteiskunta kylläkin. Yhteiskunta saa tuosta uudesta lapsesta mahdollisen veronmaksajan joka omalta osaltaan tulee aikanaan yhteiskuntaa rahoittamaan.

Vasemmistolle tyypilliseen tapaan en ole vaatimassa että joku muu maksaa yhteiskunnan kustannukset, vaan vaadin että vanhemmuuden kustannukset maksetaan kokonaisuudessaan yhteisistä varoista, mukaanlukien myös huollettavan lapsen sairastumisen aiheuttamat työpoissaolot.

Lisäksi työnantajille on korvattava vanhempainlomasijaisen kouluttamisen ja rekrytoimisen kustannukset.

Vain näin toimien nuorten miesten ja naisten arvo työmarkkinoilla on tasapainossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jouni Nordman

Tässä tulee olemaan ongelma, josta miesvaltaset alat eivät tynkää ollenkaan. Sillä millä heidän maksamat äitiys kulujen nostaminen merkitsee. Sillä he tietävät tasan tarkkaa kustannukset tarkalleen mitä vanhempainraha maksaa, toinen joille tämä toisi rasitteen, olisi yritystä yksin pitäjät, joille tämä malli olisi vain sodiaalikulujen lisääntymistä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Juuri siksi vanhemmuuden kulujen, jotka ovat pitkälle äitiyden kuluja, tulisi kuulua suoraan yhteiskunnalle eikä työnantajalle.

Toimituksen poiminnat