JouniM

Hamppu/Kannabis; Kolmas näkökulma

Tähän saakka hamppu / kannabiskeskustelua on värittänyt etupäässä kannabiksen neurokemialliset vaikutukset mutta kasvi itsessään on varsin mielenkiintoinen.

Ihan alkuun on todettava että en ole alan asiantuntija joten virheitä voi syntyä.

Kannabikseen liittyy voimakas negatiivinen varaus johtuen laittomuudesta. Laittomuus laittaa merkittäviä rajoitteita hamppukasvin viljelylle sillä kasvi jonka THC pitoisuudet ovat matalia on ulkonäöllisesti aivan samanlainen kuin kasvi jonka pitoisuudet riittävät lääke- ja huumekäyttöön.

Hamppu on historiallisestikin merkittävä raaka-aine ja sen potentiaalit kasvavat koko ajan mitä enemmän kasvia tutkitaan.

Olemme Suomessa menettäneet paljon teollisuutta mutta bioteollisuus voisi olla ala joka tuo meille uutta teollista toimintaa. Kasvunopeudessaan hamppu on ylivertainen teollisuuden materiaali.

Hamppua voidaan käyttää biopolttoaineisiin, biomuoveihin, eristeisiin, tekstiileihin, lääketeollisuuteen ja moneen moneen muuhun. Lisäksi kaikki mikä jää käyttämättä on käytettävissä vielä lämpöenergian lähteenä.

Niin kauan kuin kannabikseen liittyy ongelmia laillisuuden suhteen, ammumme itseämme jalkaan kun emme ole eturintamassa kehittämässä uutta teollisuutta ja uusia käyttötapoja hampulle.

Kannabiksen vapauttamisen estämisen suurimpia tukijoita on öljy- ja lääketeollisuus, miksi?

Kommentteihin toivoisin erityisesti mainintoja hamppukasvin muista hyötynäkökohdista kuin sen viihdekäyttö tai minuuden etsiminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Usein keskustelussa tosiaan jää jalkoihin nämä blogistin mainitsemat faktat. Sekä se, ettei kenenkään tulisi olla päihteissä, kenellekään ei tulisi tuputtaa mitään huumausainetta. Elämän pääasia ei ole olla sekaisin.

Eikä laillistamisella sitä päihtymystilaa haetakaan. Ihmiset tulevat olemaan sekaisin halusipa joku toinen sitä tai ei; oli se laitonta tai ei. Yksilönvapautta ei silti tulisi olla rajoitettu vain koska joku päättää elää elämäänsä selvänä - emmehän me anna kenenkään sanella uskontoammekaan. On vain helpompi kertoa vaikkapa vanhemmilleen tai lääkärille, että tarvitsee apua, kun tietää ettei menetä työpaikkaansa ja joudu vankilaan.

Hampun siemenet ovat muuten hyvä ravintolisä sekä ihmisille että eläimille. Eli koko kasvi voidaan muuttaa hyötykäyttöön - ja toisin kuin soija joka aiheuttaa myrkytystiloja elimistössä, se jopa kasvaa meidän leveysasteillamme. Kunnioitettavaa tarkkaavaisuutta blogistilta huomata tuo isojen rahojen vaikutus, että on aika paljon porukkaa jotka eivät halua meidän pienten kasvattelevan biodieseliä pelloillamme, saati sitten masennuslääkettä.

Helena Makinen

Juu, hamppukessua se vaarivainaakin poltteli mutta mitä se tähän kuuluu, kun se on niin kauhiaa kun nuoret piikittää sitä kannabista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itse tiedän hamppun potentiaalin myös tällä saralla. Ja keskustelut menee usein "läskiksi". Se on harmi.

Juha Hämäläinen

Katsokaa tämä video ja ihmetelkää miten saadaan muiden EU-maiden vuosikymmenien etumatka umpeen!

http://www.youtube.com/watch?v=rdBj1PwHIUc

Muuta en jaksa enää tänne kirjoittaa!

Samuli Mikkola

Lääketeollisuuden motiivit liittyvät arvatenkin siihen, ettei kasvia voi kukaan patentoida. Se on luojan tai luonnon "keksimä", joten sille ei yksinoikeutta saa. Samalla lääketeollisuus kuitenkin käyttää mittavasti rahaa synteettisen kannabiksen kehitykseen, koska patentti.

Käyttäjän MikkoIlmariPekkola kuva
Mikko Pekkola

Samuli, pikku korjaus: Synteettisten kannabinoidien, kannabiksen vaikuttavien aineiden, ei synteettisen kannabiksen - sellaista ei ole olemassa eikä tule. :) Tai siis, olisihan se ehkä kaunis, nurkassa koristeena, muovinen hamppupuska.

Toimituksen poiminnat