JouniM

Ajatus tuloeroista

Tuossa luin juttua taiteilijasta joka on saanut "huuhaa" hankkeeseen apurahaa.

http://www.hs.fi/ihmiset/Taiteilija+sai+30000+euron+apurahan+jotta+voi+r...

Toisaalta aloin miettimään juttua lukiessani hieman kaverin aikaisempaa ammattia, puuseppää.

Puuseppä on perinteinen käsityöammatti joka on muuttunut lastulevykoneen jatkeeksi ja naulapyssyn käyttäjäksi jonka tulee osata sahata suoraan... siis aika rankasti kärjistettynä mutta näin se vain taitaa olla. En suinkaan halua väheksyä, sillä en itsekään parempaan pysty,

Siinä vain tuli mieleen ajatus tuloeroista. Tuloerot ovat juuri se joka mahdollistaa käsityöammattilaisten olemassa olon sillä muut joiden tulot ovat keskitasoa tai alempana eivät voi satsata uniikkiin käsityöhön vaan joutuvat tyytymään tehdasvalmisteiseen massatuotteeseen. Eikä toki tehdasvalmisteisessakaan ole mitään vikaa jos se on kestävistä materiaaleista valmistettu ja muutenkin kestävillä periaatteilla. Ongelma vain on siinä että nuo kestävillä periaatteilla valmistetut tuotteetkin ovat usein varsin arvokkaita. 

Mutta niinhän se aina on ollut että joissakin tilanteissa ihmisen tulee ajatella yksinomaan tuotteen hintaa, vaikka se ei aina olisi edes järkevintä.

Periaatteessa toivoisin kaikkien ihmisten olevan taloudellisesti tasa-arvoisia mutta se ei vain toimi. Jos kaikilla on suurinpiirtein saman verran käytettävissään tulee myös hinnat nousemaan tasa-arvoiseen hintaan ja silloin olemme kaikki yhtä varakkaita ja samalla yhtä köyhiä. Taloudellinen epätasa-arvo jossa kuitenkin heikommassakin asemassa olevan perusturvallisuudesta on huomioitu lienee kuitenkin, niin ikävältä kuin se kuulostaakin, toimivin tilanne kunhan yläpäässä ei pääse erot repeämään megalomaanisiksi. Tuloerot ovat kuitenkin se hinnannousua rajaava tekijä koska silloin on tarve luoda eri hintaisia tuotteita ja palveluita. Halvempi hinta pitää jarrua kalliimman hinnan nousulle ja taas kalliimman tuotteen mahdollisesti parempi laatu lisää vaatimuksia halvemman tuotteen laadulle.

Lisäksi jos ajatellaan hieman katastrofiskenaariota jossa meillä ei olisi enää käsityöläisiä, eikä meillä jostain syystä olisi enää tehdastuotantoa jakelukanavineen niin silloin vasta olisimme todella pulassa. Jo pelkästään huoltovarmuuden kannalta meillä tulisi jokaisella olla joku taito jota voisimme käyttää poikkeustilanteessa hyödyksemme.

Köyhänä haluasin saada osani varakkaampien varallisuudesta, mutta ymmärrän myös sen että kaikki ei voi olla yhtä varakkaita koska silloin systeemi ei toimi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

IKEAn menestys aiheuttanee puusepän innovatiivisuuden ja inspiroivuuden arvostuksen nousua, niin että puusepän taiteilijankykyihin uskotaan apurahan myöntäjien taholta. Taustalla voi olla aitoa näyttöä. Goethen puistossa nesteet järisivät kesällä seismografisesti IKEAn työmaan jättimäisten koneiden vuoksi.

Macciavellin mukaan Testaccion vaakunan saviruukun mukaisesti keramiikkaa käsityökseen työstänyt köyhä käsityöläinen on kerran noussut kaupungin kuvernööriksi/ pormestariksi/ tms. yhdellä kertaa. Jyväskylän, Helsingin ja Turun tavoin Hampuri sen sijaan ei enää palkkaa minua museotyöhön, josta toki sai enemmän kuin minimipalkan. Kaupunkien rikkaus ei aina jakaudu samoille tyypeille yhtä suurina lohkoina.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Halvalla saa pääsääntöisesti paskan tuotteen,
kalliilla saa tunnetun nimen ja suunnilleen yhtä paskan tuotteen.

Tämä näkyy kaikessa,
laatua ei saa kuin tuurilla esim. valmistajan mainoserästä,
tai itse tekemällä sikäli mikäli paskat raaka-aineet eivät ole ylitsepääsemätön este.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Lisäksi jos ajatellaan hieman katastrofiskenaariota jossa meillä ei olisi enää käsityöläisiä, eikä meillä jostain syystä olisi enää tehdastuotantoa jakelukanavineen niin silloin vasta olisimme todella pulassa. Jo pelkästään huoltovarmuuden kannalta meillä tulisi jokaisella olla joku taito jota voisimme käyttää poikkeustilanteessa hyödyksemme."

En voi kuin olla samaa mieltä, itse olen ikäni lätkän vahtaamisen tai muun kultturoinnin sijaan harrastanut siten,
että olen opetellut vähintään tyydyttävälle tasolle useita käsityöammatteja.

Jos iskee niinkin pula-aika, että tuontikin tyrehtyy,
niin tämä maa kaatuu infrastruktuurin puutteeseen ja silkkaan kädettömyyteen.

PS: Meillä ei ole kunnollista omaa tehdastuotantoa,
hieman on jäljellä suunnittelua ja jopa kokoonpanoa,
mutta yritäpäs ostaa jokin Suomessa valmistettu osa, esim. tuiki tavallinen ja joka paikassa tarpeellinen kuulalaakeri

Toimituksen poiminnat